Lettergrootte
A
Gemiddeld
A
Middelgroot
A
Groot

1000ste brachybehandeling

In Tilburg zijn ze prostaatkanker de baas met brachytherapie; al duizend mannen behandeld.
Bij het planten van zaadjes denk je niet meteen aan dokters. Toch is dit wat uroloog Rob Davits en radiotherapeut-oncoloog Antoine Engelen al vijftien jaar samen doen. 

De specialisten van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis en het Instituut Verbeeten vormen een vast duo bij de behandeling van prostaatkanker volgens de brachytherapie. Al duizend keer implanteerden ze radioactieve zaadjes met holle naalden in de mannelijke klier. ,,We worden inmiddels wel als experts gezien.”

Als lichtend voorbeeld van de succesvolle bestrijding van prostaatkanker wil de 65-jarige Piet van Os met plezier dienen. Hij is een van de duizend patiënten die dankzij een geslaagde brachybehandeling weer monter door het leven gaat. ,,Ik ben heel blij dat ik in Tilburg de juiste mensen heb gevonden.”

Licht radio-actieve Jodium-125
Brachy is het Griekse woord voor ‘dichtbij’. In deze milde vorm van radiotherapie worden 60 tot 100 kleine titaniumzaadjes gevuld met het licht radio-actieve Jodium-125 ingebracht, legt Engelen uit. Dat gebeurt met echografie tot op de millimeter precies. Een jaar lang geven de zaadjes voldoende straling af om de tumor uit te schakelen en daarmee de kanker te genezen.
“De mannen komen voor een dag naar het ziekenhuis, ze hoeven niet te blijven. De behandeling duurt zo’n anderhalf uur onder volledige narcose, omdat de patiënten echt stil moeten liggen. Ze krijgen via de plasbuis ook tijdelijk een katheter in de blaas. Dat is minder prettig, maar noodzakelijk. De methode geeft achteraf weinig klachten met plassen of bijwerkingen zoals erectiestoornissen”, weten de twee specialisten na jarenlange ervaring.

Alle drie even goed
Om in aanmerking te komen voor de brachybehandeling mag de prostaatkanker niet uitgezaaid zijn. Als de tumor al door het kapsel is gegroeid, kan het niet meer. Gelukkig was het bij Piet van Os nog niet zover. Zijn kwaadaardige kanker werd in een vroeg stadium ontdekt. Uroloog Davits: “Je hebt dan de opties van opereren of een robot-operatie, van uitwendige bestraling en van brachytherapie. Ze zijn alle drie even goed. De patiënt mag zelf de afweging maken”.

Van Os koos dus voor de laatste. “Ik had nogal wat vragen, maar die werden allemaal uitvoerig beantwoord. Ik kreeg een eerlijk verhaal over de voors en tegens van de verschillende mogelijkheden. En, zeiden ze, doe rustig aan, we hebben de tijd. Dat stelde mij zeer gerust.” Na zijn brachybehandeling had Van Os nog een maand of vier wat last met plassen. Daarna was het over en kon hij ook stoppen met de medicijnen. ,,Nu doe ik alles weer. Ik voel me fit en spring op mijn mountainbike of ga schaatsen. Ik ben helemaal de oude. Ik sta nog wel onder controle.” Wie na vijf jaar nog kankervrij is, hoeft ook niet meer terug naar de specialist.

Speciaal spreekuur
Twee radiotherapeuten van het Verbeeten en meerdere ETZ-urologen behandelen jaarlijks zo’n 80 mannen uit de regio’s Tilburg, Breda/West-Brabant en Den Bosch/Oost-Brabant tot zelfs Leerdam en Gorinchem. Het koppel Engelen en Davits houdt allebei wekelijks een speciaal brachyspreekuur, waarbij ze langer tijd nemen om patiënten voor te lichten. “We zitten ook in de communicatie op één lijn. Na zoveel jaren van nauwe samenwerking voelen we elkaar feilloos aan.”

[Bron: Instituut Verbeeten]

Piet van Os genas van prostaatkanker dankzij de specialisten Antoine Engelen (links) van Instituut Verbeeten en Rob Davits van het ETZ. © Beeld Werkt (Bron: BD)