Lettergrootte
A
Gemiddeld
A
Middelgroot
A
Groot

Nieuw apparaat voor borstonderzoek in ZorgSaam Terneuzen ziet meer en pijnigt minder

Ziekenhuis ZorgSaam in Terneuzen heeft nieuwe patiëntvriendelijkere apparatuur in huis voor borstkankeronderzoek. Door een ’tettenpletter’ met 3D-technologie kan kwaadaardig weefsel sneller worden opgespoord. 

Het is met het nieuwe apparaat helaas nog wel nodig de borst te pletten, vandaar ook de in de volksmond gebezigde term voor het apparaat. Radiodiagnostisch laborante Martine Rademakers spreekt overigens liever van compressie. “Omdat het nieuwe apparaat ergonomisch gevormde platen heeft, is het onderzoek wel wat comfortabeler dan voorheen.”

De 3D-technologie van de nieuwe mammograaf (zogenoemde tomosynthese) maakt het mogelijk verdachte structuren in de borsten zichtbaar te maken die bij het oude apparaat vaak verborgen bleven. Rademakers: “Ons nieuwe apparaat werkt als een ct-scan. Hij maakt en heleboel foto’s en zo kunnen we de borst ‘plakje voor plakje’ bekijken. We zien hierdoor veel meer dan bij een reguliere mammografie. Zo kunnen vervolgbehandelingen als een echo soms worden overgeslagen.”

Sluitend bewijs
Goed- en kwaadaardige tumoren kunnen erg op elkaar lijken en een mammografie biedt geen sluitend bewijs van borstkanker. Vervolgonderzoeken zijn nodig, zoals een punctie. In het Terneuzense ziekenhuis is nu ook een nieuwe punctietafel. Rademakers: “Zo kunnen we heel nauwkeurig werken en is een tweede keer prikken niet meer zo vaak nodig.”
Vrouwen van 50 tot 75 jaar krijgen eens in de twee jaar een oproep voor het bevolkingsonderzoek borstkanker met behulp van mammografie. In Zeeuws-Vlaanderen gebeurt dat in een bus. Daar is nu nog geen 3D mammograaf voorhanden, maar die komt er wel.

[Bron: PZC, via ZorgSaam]

 

Martine Rademakers demonstreert de nieuwe 3D mammograaf met een ballon. © Boaz Timmermans (Bron: PZC)