Nieuwe antikanker­behandelingen bij nierkanker: hoe optimaliseren we indicatiestelling en uitkomst?

.

Collega’s Stefan Sleijfer, Tineke Smilde, Laurens Beerepoot, Frederieke Terheggen, Mark Sie, Kristel Hoeben en Hans Westgeest schreven een opiniestuk in Medische Oncologie.

.

In het EMBRAZE Kankernetwerk is afgesproken dat alle nierkankerpatiënten met uitzaaiingen gezien worden door experts in het Amphia Ziekenhuis en Erasmus MC Kanker Instituut, waar samen met de patiënt en in overleg met de verwijzend specialist een behandeladvies opgesteld. De behandeling wordt naar gelang het advies en expertise, uitgevoerd in het centrum waar nodig en in het eigen ziekenhuis waar mogelijk, conform het adagium ’ver weg wat moet, dichtbij wat kan’.

.

“Verdere aanpassing van onze organisatie (…), daarbij gebruikmakend van de aanwezige expertise en waarbij de patiënt en niet de dokter centraal staat – leidt tot betere behandeladviezen, betere bewijsvoering door goede registratie, grotere doelmatigheid en een efficiëntere inrichting van wetenschappelijk onderzoek met eerder toegang van patiënten tot innovatieve behandelingen. Dit alles kan alleen door intensieve samenwerking, waarbij de teams uit de ziekenhuizen elkaar kennen en bereid zijn samen te streven naar de best mogelijke, best passende en toch betaalbare zorg. Wie volgt?”

.

Lees hier het volledige artikel in Medische Oncologie.