ARM-studie: betere resultaten voor borstkankerpatiënten

Bij patiënten met borstkanker is onderzoek gedaan naar de waarde van een gerichte aanvullende okselklieroperatie, nadat er een uitzaaiing was gevonden in de eerder verwijderde poortwachterklier, die zich in de oksel bevindt. Via het lymfevocht kunnen daar tumorcellen terechtkomen vanuit de borst.

.

Chirurgen Ernest Luiten, Paul Gobardhan en chirurg in opleiding Maarten Beek hebben met hun ARM (Axillary Reversed Mapping)-studie binnen Amphia geschiedenis geschreven.
Chirurgen Ernest Luiten, Paul Gobardhan en chirurg in opleiding Maarten Beek hebben met hun ARM (Axillary Reversed Mapping)-studie binnen Amphia geschiedenis geschreven.

.

“Bevatte de poortwachterklier een uitzaaiing, dan was het gebruikelijk om alle lymfeklieren in de oksel operatief te verwijderen om zo ook eventuele uitzaaiingen in de andere klieren te verwijderen”, vertellen chirurgen Ernest Luiten, Paul Gobardhan en chirurg in opleiding Maarten Beek. “Deze aanvullende okselklieroperatie was echter berucht om zijn complicaties, zoals vochtophoping (oedeem), pijn en tintelingen in de arm. Dat was de aanleiding voor verder wetenschappelijk onderzoek naar alternatieve ingrepen met minder bijwerkingen.”

“Vanuit Amphia hebben we onderzocht of het mogelijk was om bij de operatie van de oksel selectiever te werk te gaan. Daarbij was onze verwachting dat patiënten minder klachten zouden ervaren als we de lymfebanen van de arm die door de oksel lopen konden sparen. Vergelijk het met kabels die vanuit jouw huis door dat van de buren lopen. Als je buurman besluit om alle kabels in zijn huis te verwijderen, heb jij een probleem. Met die gedachte zijn we in 2013 begonnen aan de ARM-studie, wat staat voor Axillary Reversed Mapping.”

.

Lees het volledige artikel op de website van Amphia.