Casemanagement binnen EMBRAZE

Maak kennis met Daphne, Marjon en Marjolein!

 


Inleiding

Binnen het bestuur en coördinatieteam van EMBRAZE is afgesproken casemanagement tot één van de aandachtspunten voor 2020/2021 te benoemen. Juist omdat het belangrijk is de casemanagers meer te betrekken bij de netwerktumorgroepen van EMBRAZE.

Ook de casemanagers zelf hebben behoefte om elkaar beter te leren kennen, ervaringen te delen en te praten over de ‘ideale’ invulling van casemanagement in het netwerk.


Wat gaan we hiervoor doen?

Dit jaar gaan we een aantal vlogs opnemen over casemanagement. Bij alle partners van EMBRAZE gaan we in gesprek met casemanagers en diepen het onderwerp verder uit. De vlogserie krijgt een verhaallijn met de volgende thema’s:

  • De rol/positie van de casemanager in de eigen organisatie
  • De rol/positie van de casemanager in het EMBRAZE netwerk
  • De rol/positie van de casemanager in de keten (1e lijn t/m 3e lijn)
  • De praktische kant: het uitwisselen van gegevens
  • De toekomstige visie op casemanagement


Vlog #1 – wie zijn de casemanagers en wat doen ze precies?

Vandaag presenteren wij jullie vlog #1. In dit vlog spreken we met Marjolein Diepeveen van het Erasmus MC, Daphne Schager van het ZRTI en Marjon Oostdijk van het ADRZ. Zij werken in drie verschillende organisaties binnen het EMBRAZE Kankernetwerk en vertellen over hun (dagelijks) werk als casemanager. Klik op de afbeelding hieronder om de vlog te starten.

 

 

Marjolein Diepeveen
werkt als Verpleegkundig specialist op de oncologische chirurgie in het Erasmus MC. Daarbinnen heeft zij als deelspecialisatie colorectale chirurgie. Dit doet Marjolein samen met haar collega Iefke Stip. Een vast onderdeel van de werkzaamheden bestaat uit casemanagement.

“Het is ontzettend fijn om korte lijntjes te hebben zodat patiënten niet ‘tussen wal en schip vallen’. Het werkt prettig, maar bovenal is het voor de patiënt enorm fijn als zij merken dat ze in beeld zijn. Dit draagt echt bij aan het verlagen van stress in een ingrijpende en vaak stressvolle situatie voor patiënten en hun naasten.”

Lees hier het volledige verhaal van Marjolein

Daphne Schager
is in 2009 gestart met de duale opleiding MBRT in het ZRTI en is in 2016 de opleiding tot Physician Assistant gaan volgen aan de Hogeschool Rotterdam. Twee jaar geleden heeft Daphne haar studie afgerond en samen met collega Diana de Ronde werkt zij als P.A. met aandachtsgebieden mammacarcinoom en palliatie.

“Binnen de radiotherapie/ZRTI zijn er niet zozeer casemanagers. Wel zijn voor ons de casemanagers van de omliggende ziekenhuizen laagdrempelig benaderbaar, evenals ik en mijn collega dat zijn voor de casemanagers. Zo houden we de lijntjes kort voor de patiënt en is overleg snel gerealiseerd.”

Lees hier wat het dagelijks werk van Daphne inhoudt

Marjon Oostdijk
werkt als Verpleegkundig specialist in het ADRZ in Goes/Vlissingen en vervult daar de rol van casemanager GE-oncologie, samen met haar directe collega Judith Kuiper. Omdat het ziekenhuis verbonden is aan het Erasmus MC, heeft Marjon met de collega’s aldaar ook veel contact. Een deel van haar GE-patiënten wordt in gezamenlijkheid behandeld.

“Ik heb een mooie functie waar ik veel voldoening uithaal. Binnen ons ziekenhuis zijn er veel casemanagers oncologie, voor bijna ieder oncologisch zorgpad. Daarmee is intensief en structureel contact en dat vind ik erg prettig.”

Lees hier hoe de dag van Marjon in het ADRZ eruit ziet

 

In vlog #2 gaan we dieper in op de rol van de casemanager binnen het EMBRAZE netwerk. We volgen een patiënt met kanker die in enkele organisaties binnen het netwerk is of wordt behandeld. Hoe ziet de rol van de casemanagers eruit, en hoe verloopt het onderlinge contact? Kijk ook volgende keer weer met ons mee!