DNA-test voor kankerpatiënten met onbekende primaire tumor (PTO)

.

Het Erasmus MC Kanker Instituut zet whole genome sequencing, een uitgebreide DNA-test, in voor diagnostiek van mensen van wie de primaire tumor onbekend is.

Dit zorgt dat patiënten met zo’n onbekende primaire tumor worden geïdentificeerd voor zowel de standaardbehandeling als voor alle mogelijke experimentele medicijnen. Deze diagnostiek kan worden toegepast bij mensen uit het EMBRAZE Kankernetwerk, waarvan het Erasmus MC deel uitmaakt.

.

.

Jaarlijks zijn er in Nederland 1300 tot 1500 patiënten met uitgezaaide kanker waarvan onbekend is waar de kanker is ontstaan. Dat wordt ook wel Primaire Tumor Onbekend (PTO) genoemd. In het Engels spreken artsen van Carcinoma of Unknown Primary (CUP). De overleving van patiënten met PTO is helaas beperkt: gemiddeld maar enkele maanden. Dat komt enerzijds doordat er vaak weken tot zelfs een paar maanden voorbij kunnen gaan totdat alle onderzoeken zijn gedaan om tot de conclusie te komen dat de primaire tumor niet kan worden gevonden. Patiënten geraken in die tijd vaak in te slechte conditie om überhaupt aan een behandeling te kunnen beginnen.

Anderzijds valt er nog veel winst te boeken in de keuze van behandeling omdat er nog onvoldoende bekend is over hoe we patiënten met PTO het beste kunnen behandelen.

.

Lees het volledige artikel op de website van Erasmus MC.