Instituut Verbeeten maakt met PET-CT grote verbeterslag

Patiënten gaan bij Instituut Verbeeten voortaan veel sneller door de scanner. Ze krijgen bij onderzoeken bovendien 70 procent minder aan radioactiviteit toegediend.

De nieuwe PET-CT scanner van Instituut Verbeeten in Tilburg

Het is het neusje van de zalm op het gebied van nucleair geneeskundig onderzoek: de PET-CT – biograph vision 600 scanner. Zeven staan er in de wereld, twee zijn er operationeel in Nederland, in Groningen en één sinds kort bij Instituut Verbeeten in Tilburg. Dus ja, ze zijn er reuze trots op bleek gistermiddag bij de officiële ingebruikname.

,,Het beeld dat we krijgen is veel beter, de scanner is sneller en de stralingsbelasting voor de patiënt en onze medewerkers is minder”

Een betere beeldkwaliteit betekent dat de deskundigen veel meer zekerheid hebben over wat ze zien. ,,Daardoor kunnen we beter beoordelen: is het goedaardig of is het kwaadaardig? En we kunnen nu een scan op maat maken door secuurder in te stellen op bijvoorbeeld de hals of longen”, zegt nucleair geneeskundige Jeroen de Jong.

Claustrofobie
Duurde een scan voorheen gemiddeld 24 minuten, nu is dat de helft. Voor iedereen fijn maar zeker voor mensen met claustrofobie, weet Mahamed Dini, medisch nucleair werker. Hij heeft afgelopen anderhalve maand ervaring opgedaan met het miljoenen euro’s kostende apparaat. ,,Het gaat veel vlotter, patiënten hebben minder het idee dat ze in een tunnel liggen. De beweging is doorlopend, de oude scanner stond steeds even stil om een beeld te maken.”

Lees het volledige artikel op de website van Instituut Verbeeten.

[Bron: Brabants Dagblad, 30 januari 2019 – Hein Eikenaar / Foto: Beeld Werkt]