Lettergrootte
A
Gemiddeld
A
Middelgroot
A
Groot

Activiteiten tijdens internationale darmkankermaand

Maart is internationale darmkankermaand. De ziekenhuizen en radiotherapeutische instituten van EMBRAZE besteden deze maand dan ook extra aandacht aan darmkanker. Op deze pagina een overzicht van de activiteiten die worden ondernomen. 

Opblaasbare darm in ETZ
Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) presenteert ter gelegenheid vande  darmkankermaand van woensdag 6 tot en met vrijdag 8 maart een indrukwekkende ‘opblaasbare darm’. Patiënten en bezoekers krijgen de unieke kans zelf door deze grote darm te lopen, waarbij ze meer te weten komen over darmpoliepen en andere darmafwijkingen. De activiteit vindt plaats op locatie ETZ Elisabeth (Hilvarenbeekseweg 60). Patiënten en bezoekers kunnen tijdens de wandeling door de darm niet alleen darmpoliepen bekijken, maar kunnen ook terecht bij een informatiestand in de hal. Hier staan zorgprofessionals klaar om tussen 14.00 en 16.00 uur vragen te beantwoorden over darmkankerzorg. Denk hierbij aan de symptomen van darmkanker, het bevolkingsonderzoek, het verloop van de behandeling en de operatieve mogelijkheden. Ook zijn een diëtist en fysiotherapeut aanwezig voor vragen over voeding en beweging. Patiënten en bezoekers kunnen ook meedoen aan een winactie waarbij ze kans maken op een vezelrijke maaltijd.

Bravis podcast over bevolkingsonderzoek darmkanker
Wie tussen de 55 en 76 jaar is, krijgt in de meeste gevallen elke twee jaar een uitnodiging in de bus om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. In de paarse envelop zit een ontlastingstest, die via een retourenvelop teruggestuurd kan worden. Maar wat gebeurt er verder met de test en wat zijn nut en noodzaak van het onderzoek? In deze podcast geven chirurg Hans Fabry en mdl-arts Hermen Smalbraak van het Bravis ziekenhuis, teamleider Ingrid Nefs en patholoog Céline Bertrand van Pathologie Zuid-West Nederland antwoord op deze vragen. Bij Jan van Hoof werd in 2023 in een vroeg stadium darmkanker ontdekt. Hij deelt zijn ervaringen met de luisteraar. Deze podcast is gemaakt door het Bravis ziekenhuis in het kader van de internationale darmkankermaand. De podcast is te beluisteren via de favoriete podcastkanalen en via deze link.

Ervaringsverhaal van een patiënt
Op de website van Amphia vertelt mevrouw Bouwmeester (55) haar verhaal: “Ik ging met klachten naar de huisarts. Hier is een onderzoek gedaan. Daar kwam niets uit. Toch voelde ik dat er iets niet helemaal goed was. Toen ik  een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek voor darmkanker kreeg, leek mij dit een mooie kans om te checken of er wat aan de hand was.” Lees het hele verhaal via deze link.