Lettergrootte
A
Gemiddeld
A
Middelgroot
A
Groot

Bravis loopt met nieuwe PET/CT-scan voorop in Nederland

Het Bravis ziekenhuis beschikt sinds eind vorig jaar over een nieuwe PET/CT-scan. Het hypermoderne apparaat scant nauwkeuriger dan zijn voorganger, met de helft aan radioactieve straling.
Met de PET/CT-scan loopt het Bravis ziekenhuis voorop in Nederland, meldt nucleair geneeskundige Jelle Van Riet. “We zijn een van de weinige regionale ziekenhuizen die over dit apparaat beschikken. We zijn er dan ook trots op.”

Uiterst nauwkeurig
De PET/CT-scan is uiterst nauwkeurig. “Het apparaat wordt voornamelijk gebruikt voor Oncologie om te bepalen waar de kankercellen zich bevinden en hoever zij zich verspreid hebben. Met het vorige apparaat konden we het gebied tot op een centimeter nauwkeurig bepalen. Nu kan dat tot 2 à 3 millimeter. Daardoor kan nog preciezer bepaald worden waar de kwaadaardige cellen zich bevinden. Zo kan per patiënt heel goed in kaart gebracht worden waar de kanker zich bevindt en wat dan de meest geschikte therapie zou zijn.

Straling
De nieuwe PET/CT-scan heeft nog een groot voordeel. “Het apparaat heeft veel minder radioactieve glucose nodig om de kankercellen op te sporen. Zowel de patiënt als de medewerker krijgen daardoor minder straling. Dat is goed voor iedereen”, aldus Jelle.
Plaatsvervangend eerste medewerker Sabine van Mier beaamt dat: “Wij moeten continu rekening houden met de straling. Daardoor kunnen we niet te lang bij de patiënten zijn, hoe graag we dat ook willen. Nu we minder straling krijgen, kunnen we nog beter voor de patiënt zorgen zonder dat het ten koste gaat van onze eigen gezondheid. Dit is vooral fijn voor patiënten die angstig zijn of extra hulp nodig hebben.”

Voorbereidingen
De komst van de PET/CT-scan heeft de nodige tijd gevergd. “Eerst is uitgebreid onderzocht of de vloer berekend is op het gewicht van het apparaat, of de aanwezige elektriciteit voldoende is en of het lood in de muren dik genoeg is”, legt de nucleair geneeskunde uit. “Vervolgens is de oude scan gedemonteerd en de nieuwe geïnstalleerd. Tot slot zijn er een week lang kwaliteitscontroles uitgevoerd.”

Resultaten
De resultaten zijn uitstekend. “We zijn nu ruim een maand aan het scannen. De beelden van de nieuwe PET zijn mooier en de berekeningen betrouwbaarder. Bovendien is de CT-scan beter en sneller. De CT-scan is zelfs in staat om de cyclus van de hartslag te volgen. Dat maakt het in de toekomst mogelijk om met dit apparaat de doorbloeding van de kransslagaders goed in beeld te krijgen”, verwacht Jelle.
“Nu wordt de PET/CT-scan ook gebruikt om infecties op te sporen. In de toekomst kunnen we het apparaat tevens inzetten om de terugkeer van prostaatkanker in een vroegtijdig stadium op te sporen. Momenteel wordt de PET/CT-scan drie volle dagen gebruikt. Ik verwacht dat hij binnen afzienbare tijd de hele week wordt volgeboekt. Het is een prachtige aanwinst voor de afdeling Nucleaire Geneeskunde en voor heel het Bravis ziekenhuis.”

[Bron: Bravis Ziekenhuis]

scan

PET/CT-scan