Lettergrootte
A
Gemiddeld
A
Middelgroot
A
Groot

Grotere kans op zeldzame lymfeklierkanker bij vrouwen met borstprothesen

Uit recent onderzoek blijkt dat vrouwen met een borstprothese een verhoogde kans hebben op een zeldzame vorm van de lymfeklierkanker BIA-ALCL. Dit nieuws is echter geen reden voor paniek, aldus de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Lymfeklierkanker BIA-ALCL komt maar zelden voor en is meestal goed te behandelen.

BIA-ALCL staat voor Breast Implant Associated Anaplastic Large Cell Lymphoma. Het kan zich ontwikkelen in het lichaamsvocht en/of het kapsel rondom de borstprothese. “Vrouwen met een borstprothese van wie de borst opeens heel groot wordt óf een knobbel hebben in de borst met de prothese, moeten naar hun huisarts, plastisch chirurg of oncologisch chirurg,” aldus Hinne Rakhorst, plastisch chirurg en één van de onderzoekers. “Bij BIA-ALCL ontstaat er vochtophoping rondom de borstprothese. Vandaar een groter wordende borst. Als je hier last van hebt, betekent dit niet meteen dat je BIA-ALCL hebt. Deze klachten kunnen ook een andere oorzaak hebben. Zoals een infectie. Om dit zeker te weten, moet je het altijd laten controleren.”

Wanneer moet u een afspraak maken bij uw plastisch chirurg?
Als een borst met een prothese snel groter wordt of u een knobbel voelt die groter wordt, is het belangrijk dat u hier naar laat kijken door uw huisarts of plastisch chirurg. U kunt hiervoor, met een verwijsbrief van uw huisarts, een afspraak maken bij de plastisch chirurg.

Meer informatie
Wij kunnen ons voorstellen dat dit nieuws vragen oproept bij vrouwen met een borstprothese. De NVPC heeft hiervoor een veelgestelde vragen formulier en een voorlichtingsvideo ontwikkeld. Beiden zijn beschikbaar op de website van het Admiraal de Ruiter Ziekenhuis.

[Bron: Admiraal de Ruiter Ziekenhuis]