Lettergrootte
A
Gemiddeld
A
Middelgroot
A
Groot

Hoe fitter, hoe beter!

patiënten krijgen een actieve rol bij het verbeteren van hun conditie vóór de operatie.

Zelf invloed uit kunnen oefenen op je operatie; heel binnenkort is het mogelijk in het Bravis ziekenhuis. Daar start vanaf 1 januari 2019 een proef waarbij patiënten een actieve rol krijgen bij het verbeteren van hun conditie vóór de operatie. Want hoe fitter je bent, hoe succesvoller de operatie kan zijn. Én hoe sneller je daarna weer op de been bent.

 

 

 

Physician assistant Joyce Heeren en oncologisch chirurg Hans Fabry vertellen hoe verschillende disciplines samenwerken om de patiënt te helpen extra operatiefit te worden.

 

Het klinkt logisch
Iemands conditie gaat door een operatie vaak hard hollend achteruit. En herstellen gaat maar langzaam. Maar wat nou als je voorafgaand aan een operatie zorgt dat de conditie van de patiënt beter wordt. Zou de patiënt na de operatie dan ook sneller weer fit worden? Heeren vertelt hoe het team van oncologen meteen enthousiast raakte over dit idee. Want het klinkt zo logisch.

 

Prehabiliteren
Het Maxima Medisch Centrum (MMC) in Eindhoven lanceerde als eerste in Nederland een traject om patiënten met darmkanker te helpen zich actief voor te bereiden op een operatie. Dit noem je prehabiliteren. De resultaten van het traject in het MMC zijn erg positief. Patiënten die hieraan deelnemen herstellen sneller waardoor ze eerder weer sociaal actief zijn. Vanaf januari 2019 start daarom ook het Bravis met dit bijzondere programma voor patiënten met darm- en endeldarmkanker.

 

Zelf aan de slag
Fit worden vóór de operatie is het doel van prehabiliteren. Volgens oncologisch chirurg Hans Fabry dringen veel patiënten aan op een snelle operatie wanneer ze de diagnose kanker krijgen. ‘Dat is een begrijpelijke reactie’, zegt hij, ‘maar de ontwikkeling of het ontstaan van kanker is vaak al lang gaande, tot soms wel tien jaar. Een week eerder of later opereren maakt op deze termijn niet veel verschil. Wat wel verschil maakt is de conditie van de patiënt. Hoe beter de conditie, hoe meer kans op een succesvolle operatie.’

 

Lees het volledige artikel op de site van het Bravis ziekenhuis.

 

[Bron: Bravis ziekenhuis]