Lettergrootte
A
Gemiddeld
A
Middelgroot
A
Groot

Oncologie Centrum Bravis ziekenhuis zet belangrijke stap in behandeling kanker

Het Oncologie Centrum van het Bravis ziekenhuis startte onlangs een nieuwe vorm van immunotherapie, met de werkzame stoffen Nivolumab en Pembrolizumab. Deze behandeling is in tegenstelling tot andere therapieën niet gericht op het verwijderen van tumoren, maar versterkt het afweersysteem van de patiënt en stimuleert het om kankercellen aan te vallen.

Volgens Frederiek Terheggen, internist-oncoloog bij het Bravis ziekenhuis, heeft de nieuwe behandeling tenminste twee voordelen voor de patiënt. “Zij verdragen dit middel over het algemeen beter en het zorgt voor een betere prognose dan chemotherapie.” Longarts Bart Oppedijk benadrukt dat de behandeling niet voor iedereen een wondermiddel is. “De respons bij longkanker is 20%, dus 80% heeft er geen baat bij. Bij respons is de kans wel groter dat dit aanhoudt en de tumor echt verdwijnt. Bij chemotherapie zie je dat minder vaak.”

Voorbereiding
Een nadeel aan de nieuwe behandeling is dat deze ook nieuwe bijwerkingen met zich meebrengt, zoals darm- of longontsteking. Het Bravis ziekenhuis startte daarom al een half jaar geleden met de voorbereidingen. Frederiek Terheggen: “We hebben alle collega’s voorgelicht over de mogelijke bijwerkingen. We hebben een zorgpad opgesteld, waarin staat hoe zij moeten handelen als de bijwerkingen zich voordoen. Daarnaast hebben wij wekelijks een regionaal multidisciplinair overleg met het EMC en het Amphia ziekenhuis. ”

Toepassingen
De immunotherapie met Nivolumab is getest en effectief gebleken bij huid-, nier- en longkanker. Pembrolizumab kan worden voorgeschreven bij long- en blaaskanker. Het Bravis ziekenhuis behandelt met deze therapie vooralsnog alleen blaas- en longkankerpatiënten, maar hoopt dit nog uit te breiden naar nierkanker. “Zorgverzekeraars vergoeden bij ons nu alleen behandelingen van blaas- en longkanker , maar we zijn nog met hen in gesprek”, licht Terheggen toe. “De verwachting is dat deze behandeling in de toekomst voor meer soorten kanker een belangrijk onderdeel in de behandeling wordt.”

[Bron: Bravis Ziekenhuis]