Lettergrootte
A
Gemiddeld
A
Middelgroot
A
Groot

Parel voor Aerts

Prof. Joachim Aerts, afdelingshoofd Longziekten in het Erasmus MC, heeft een ZonMw-parel gekregen voor zijn onderzoek naar een nieuwe behandeling voor asbestkanker. 

Afweerreactie
Aerts werkt met zijn team aan immunotherapie tegen asbestkanker. Zij zijn erin geslaagd om een afweerreactie op gang te brengen bij patiënten met kanker van de longvliezen, ofwel mesothelioom. Op dit moment overlijden de meeste patiënten binnen een jaar aan deze vorm van kanker.

Ingespoten
Het team van Aerts gebruikt in het onderzoek gekweekte tumorcellen. Eerst halen ze specifieke ‘verkennercellen’ uit het bloed van de patiënt. Die worden in het laboratorium in contact gebracht met de fijngemaakte tumorcellen, en vervolgens weer ingespoten bij de patiënt. De aanpak resulteert bij veel patiënten in een reactie van het immuunsysteem.

Europa
De onderzoekers hebben het bedrijf Amphera opgericht, dat de behandeling verder gaat ontwikkelen. Binnenkort start met subsidie van de Europese Unie een grote klinische studie in Frankrijk, België en Nederland. De hoop is dat de uitkomsten ervan de bevindingen van Aerts zullen onderstrepen.

Extra oog
ZonMw subsidieert verschillende onderzoeksprojecten. Elk jaar worden daarvan een aantal als ‘parels’ uitgelicht, waaronder dit keer het project van Aerts. ‘De Parel-projecten hebben bijzonder vernieuwende resultaten die zich lenen voor landelijke invoering, of zijn tot stand gekomen via uitstekende samenwerking, of hebben extra oog voor aspecten als diversiteit, patiëntgerichtheid of innovatie’, aldus ZonMw.

[Bron: Erasmus MC]