Lettergrootte
A
Gemiddeld
A
Middelgroot
A
Groot

Regiobrede samenwerking tilt behandeling prostaatkanker naar nog hoger niveau

Elke patiënt met prostaatkanker, of verdenking daarop, krijgt in de regio Zuidwest-Nederland dezelfde zorg aangeboden. De zeven ziekenhuizen in dit gebied werken namelijk nauw samen in het EMBRAZE-netwerk. “Doordat we overal op dezelfde manier de diagnose stellen en de ziekte behandelen, maken we elkaar beter. De patiënt krijgt dan ook de hoogste kwaliteit van zorg, ongeacht het ziekenhuis waar hij onder behandeling is”, melden urologen Eelco Collette (l) van het Bravis ziekenhuis en Rob Wijn van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Een patiënt die met een verhoogde PSA-waarde (prostaatbloedwaarde) door de huisarts wordt doorverwezen naar een ziekenhuis in de EMBRAZE-regio ondergaat dezelfde onderzoeken. “Bij de diagnose prostaatkanker krijgt de patiënt een gesprek met de uroloog en de oncologie-urologieverpleegkundige. Ook wordt elke patiënt besproken in een regionaal overleg met urologen, oncologen, radiologen, nucleair deskundigen, pathologen en bestralingsartsen”, legt Eelco uit.

Keuze is aan de patiënt
Samen met de patiënt wordt de behandeling gekozen. “Een deel van de patiënten wordt bestraald (inwendig of uitwendig) en een ander deel geopereerd (prostaatverwijdering). Ook zijn er patiënten die alleen actief gevolgd worden. De keuze is afhankelijk van het type tumor en in samenspraak met de patiënt”, vertelt Rob. “Sommigen kiezen voor opereren omdat ze meteen de kanker uit hun lichaam willen. Anderen zien juist op tegen een operatie vanwege de mogelijke bijwerkingen en kiezen voor bestraling. De kans op genezing is bij allebei gelijk.”

Bravis en Jeroen Bosch Ziekenhuis
De operaties vinden voor het westelijk deel van de regio plaats in het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom en in het oostelijk deel in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. In Bergen op Zoom worden de operaties uitgevoerd door Ilze van Onna van het Amphia en door Henry Bickerstaffe en Eelco Collette van het Bravis ziekenhuis. “Samen met het Jeroen Bosch Ziekenhuis verrichten wij rond de 300 prostaatverwijderingen per jaar”, meldt Eelco. “We opereren op dezelfde wijze met dezelfde robot: de nieuwste Da Vinci Xi. Met een robot kun je heel nauwkeurig opereren. Hierdoor is er minder kans op complicaties en kan de patiënt sneller herstellen. Bovendien is de kans op blijvende erectie- en incontinentieproblemen na de operatie met de Da Vinci-robot kleiner.”

Nazorg
De nazorg vindt plaats in het eigen ziekenhuis en is volgens de urologen even belangrijk als de behandeling. “Daarbij wordt de patiënt niet alleen gezien door de uroloog, maar ook door de verpleegkundig-specialist oncologie of de oncologieverpleegkundige. Zij checken hoe het gaat met het plassen, de seksuele functie en andere dagelijkse dingen. Maar hoe ook de patiënt zich voelt. De verpleegkundig-specialist en verpleegkundige zijn een laagdrempelig, dagelijks aanspreekpunt”, aldus Eelco. “In de voorlichting laat ik altijd een foto zien van Max Verstappen die een pitstop maakt. Iedere persoon die rond de auto staat is nodig om Max wereldkampioen te maken. Bij de behandeling van prostaatkanker is ook iedereen nodig om het tot een succes te maken”, vertelt Rob.

Geoliede machine
Uit onderzoek blijkt dat de patiënten de samenwerking zeer op prijs stellen. Zij waarderen de aanpak zelfs met een 8,85. “De patiënten hebben het gevoel dat ze in een geoliede machine stappen. In een omgeving waar de operatie vaak wordt uitgevoerd en waarbij ze tevreden zijn over de begeleiding voorafgaand, tijdens en na de behandeling”, concludeert Eelco.
De uniforme handelwijze zorgt tevens voor een nog hogere kwaliteit. “Dat zit hem in de details”, verklaart Rob. “Je kunt uitkomsten pas goed met elkaar vergelijken als alle waardes, vragen en handelingen hetzelfde zijn. Twee keer per jaar bekijken en vergelijken we de data met elkaar. Daar trekken we lering uit. Naast het regionaal overleg hebben we ook eens in de vier maanden een overleg met alle urologen en oncologen van het EMBRAZE-netwerk. Dit alles om de zorg naar een nog hoger niveau te tillen.”