Lettergrootte
A
Gemiddeld
A
Middelgroot
A
Groot

ZRTI neemt hypermodern bestralingstoestel in gebruik voor patiënten met prostaatkanker

Op 24 april 2023 behandelde het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) in Vlissingen zijn eerste patiënt op het nieuwe bestralingstoestel de Ethos. Innovatief, nauwkeurig en snel. Dat kenmerkt de behandeling op dit nieuwe toestel. Doordat het bestralingsplan zich tijdens de bestralingsbehandeling aan kan passen aan de anatomie van de patiënt, streeft het ZRTI naar een nóg groter effect van de bestralingsbehandeling.

Op 7 februari werd hij binnen gereden in Vlissingen: het eerste Ethos Therapy bestralingstoestel. Er ging ruim 1,5 jaar voorbereidingen aan vooraf. Elmy Osté, projectmanager, vertelt: “Dit nieuwe apparaat is geen toestel zoals alle toestellen die het ZRTI decennialang heeft vervangen. Dit toestel benadert de bestralingsbehandeling anders. Waar op andere toestellen je elke dag volgens dezelfde dosisberekening werkt, kan dit toestel telkens ter plekke de bestralingsbehandeling op maat maken voor die ene dag”.

Online adaptieve radiotherapie
Naast de stralingsapparatuur bevindt zich ook een CT-scanner in het toestel. “Voordat de bestralingsbehandeling begint maakt het toestel eerst een CT-scan. Wanneer daaruit blijkt dat de tumor wat verschoven is door bijvoorbeeld darmgas, een volle blaas of darmvulling kan de Ethos het bestralingsplan automatisch aanpassen, gebaseerd op de anatomie van de patiënt op dat moment. Dit wordt ook wel online adaptieve radiotherapie genoemd”, aldus Elmy. Dit betekent dat de behandeling nog nauwkeuriger uitgevoerd kan worden.

Voor de toekomst
Vooralsnog behandelt het ZRTI met de Ethos een selecte patiëntengroep. Het apparaat wordt ingezet voor patiënten met prostaatkanker. Het ZRTI heeft nu een mooie mix toestellen waar zij goed de toekomst mee in kunnen. Deze innovatieve manier van bestralen is een welkome uitbreiding van de behandeltechnieken van het ZRTI. Het past bij de missie om een zo groot mogelijk effect van de behandeling te bereiken en de kans op bijwerkingen zo min mogelijk te maken. Ook voor locatie Roosendaal staat in 2024 een Ethos-toestel op de planning.

Over het ZRTI
Het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut, met vestigingen in Vlissingen en Roosendaal, biedt mensen met kanker hoogwaardige radiotherapie (bestraling) in een kleinschalige en aangename omgeving dicht bij huis. Met een zo groot mogelijk effect van de behandeling en zo min mogelijk bijwerkingen. Daarom houdt het ZRTI ontwikkelingen binnen het vakgebied nauwlettend in de gaten. Meer informatie over de nieuwe technieken vindt u op de website www.zrti.nl