Patiënt gebaat bij ‘rijstkorrel’ in de tumor

Als eerste ziekenhuizen hebben het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg de revolutionaire nieuwe lokalisatie-techniek Pintuition gebruikt bij borstsparende operaties.

Door een tumor in de borst te markeren met een magnetische marker zo groot als een rijstkorrel, kunnen patiënten patiëntvriendelijker en efficiënter worden geopereerd, met betere cosmetische resultaten. Het systeem is ontwikkeld door Sirius Medical uit Eindhoven.

.

‘Rijstkorrel in de tumor’

.

De radioloog brengt met een naald op de plek van de tumor een magnetische marker aan, op de millimeter nauwkeurig. Patricia Jansen (ETZ) en Maud Bessems (JBZ), chirurgen die de operaties uitvoerden, zijn enthousiast over de nieuwe methode.

“Dit heeft zo veel voordelen, voor de patiënt en voor de operateur. We werkten tot op heden met een metalen ankerdraad. Dan steekt er een draad uit de borst, dat is voor de patiënt heel ongemakkelijk. Voor de chirurg is het voordeel dat je precies weet waar je moet opereren door het geluid dat het magneetzaadje maakt. We kunnen daardoor nog kleinere littekens maken en op veilige wijze minder van de borst wegnemen.”

.

Lees het volledige artikel op de website van het ETZ .