Patiënt na hersenoperatie direct terug naar verpleegafdeling

Patiënten gaan voortaan na een schedeloperatie direct terug naar de verpleegafdeling Neurochirurgie in het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis). Het is niet altijd meer nodig dat zij de eerste nacht na de operatie op de afdeling Intensive Care (IC) worden verpleegd. “Hierdoor neemt de belasting voor de patiënt af, neemt de patiënttevredenheid toe, wordt de ligduur verkort en treden minder complicaties op”, stelt neurochirurg Bram van der Pol.

Uit onderzoek van Radboudumc blijkt dat het veilig is om patiënten na een craniotomie – een ingreep waarbij een stuk van de schedel tijdelijk wordt verwijderd om zo bij de hersenen te kunnen – op een ‘gewone’ verpleegafdeling te verplegen.

.

De teamleiders Laura Jue (l.) en Yvette Tooten zijn op de verpleegafdeling Neurochirurgie met hun ervaren team van verpleegkundigen goed voorbereid op de nieuwe werkwijze. FOTO: ETZ Fotografie & Film

“Voor ons reden om het goede voorbeeld van het Nijmeegse academisch ziekenhuis te volgen”, zeggen teamleiders Laura Jue en Yvette Tooten van de verpleegafdeling Neurochirurgie. “Wij hebben op onze verpleegafdeling al veel ervaring met hoog complexe zorg. We zijn dus goed voorbereid op de nieuwe werkwijze.”

Om eventuele misverstanden te voorkomen benadrukken Bram, Laura en Yvette dat er bij de nieuwe werkwijze geen sprake is van verplaatste IC-zorg. “Het past wel bij de verpleegkundige beroepsontwikkeling in het ETZ en het streven naar zinnige zorg.”

Lees het volledige bericht op de website van het ETZ

[Bron: ETZ]